Over ons – Dierencrematorium Apeldoorn

Wij zijn Annemarijn Hanedoes
en Ans Schutte

Wij zijn wij

Wie zijn wij? Wij zijn vlnr Annemarijn Hanedoes en Ans Schutte, dierenliefhebbers in hart en nieren en we zijn samen op dit idee gekomen omdat we beide meerdere malen een huisdier hebben moeten laten inslapen. Al snel was het duidelijke dat wij onze huisdieren wilden laten cremeren, maar dat kon niet bij ons in de buurt. Vandaar dat we samen Dierencrematorium Apeldoorn zijn begonnen. We begrijpen heel goed hoeveel pijn het doet wanneer je huisdier overlijdt. We staan klaar om je op te vangen en je alle tijd te geven bij de start van de verwerking.

Ans Schutte

Als 17 jarige wilde ik graag fysiotherapeut worden maar werd 2 keer uitgeloot. Daarom heb ik een opleiding pedagogiek gevolgd en daarna een opleiding tot verpleegkundige. Een tijd als leidinggevende gewerkt waarbij mijn verantwoordelijkheden lagen bij het optimaliseren van de kwaliteit van zorg. Toen kwamen de bezuinigingen al in beeld en er was steeds minder tijd om de juiste zorg te geven. Dit hoorde in mijn ogen niet bij dit vak en vond niet mijn voldoening, daarom ben ik de opleiding natuurgeneeskundig therapeut gestart. Na 4 jaar kon ik mijn eigen praktijk beginnen en aandacht en tijd besteden aan cliënten zoals ik dat zelf noodzakelijk vond. Dit heb ik 23 jaar succesvol gedaan. De overheid begon steeds meer eisen te stellen en dat betekende dat ik steeds meer administratieve handelingen moest verrichten. Ik was meer tijd kwijt aan administratie dan aan behandeling van de cliënt. Dus weer terug als verpleegkundige. Dit is mijn ‘mensenkant’.

Mijn hele leven hebben we huisdieren gehad, honden, katten, hamsters, muizen, pony’s en paarden. Er was altijd wel een moment van afscheid nemen. Verdrietig, maar dat hoort erbij. Voor alle hamsters en muizen ging ik naar Wegerif (steenhouder) zodat ze met een mooi marmeren steentje in de tuin konden worden begraven. Cremeren ging toen nog niet, grotere huisdieren gingen naar het destructie bedrijf waar ik helaas 1 keer getuige van ben geweest. Mijn laatste 2 katten zijn gecremeerd zodat ze een fatsoenlijk einde hadden. Het vervelende was dat ik niet in Apeldoorn terecht kon en het moest zoeken buiten de plaats. Dus de ene dag brengen en de andere dag de as ophalen. Het crematorium wilde de as ook wel brengen maar daar zat een behoorlijk prijskaartje aan. Annemarijn maakte toevallig in dezelfde periode hetzelfde mee en we dachten: “dit kan beter” en zo is ons plan ontstaan.

Annemarijn Hanedoes

Omdat ik een opleiding in de toerisme had afgerond ben ik begonnen op een reisbureau (Eurostar Reizen/CBR Reizen) als reisbureaumedewerker in Rotterdam. Dat ging na 2 jaar helaas failliet en ben verder gegaan bij verschillende bedrijven als receptioniste en later secretaresse. Bij oa Coca Cola BV en ABB. Toen mijn vader (tandarts) zonder assistente kwam te zitten ben ik bij hem in de praktijk gaan werken. Daar ben ik 2.5 jaar werkzaam geweest als tandartsassistente en praktijkmanager. In deze functie heb ik onder andere veel contact gehad met de patiënten, wat ik als zeer leuk heb ervaren.

Na de 2.5 jaar in dienst te zijn werd de praktijk verkocht (pensioen) ben ik na wat korte banen als directiesecretaresse (2 tot 5 jaar) in dienst gekomen bij Bouwfonds Property Development in Hoevelaken. Tijdens deze 12,5 jaar was ik werkzaam als directiesecretaresse en communicatie-assistent. Ik werkte voor meerdere directieleden en voor de afdeling communicatie, daar verzorgde ik de evenementen, beurzen in binnen en buitenland.

BPD ging in februari 2018 verhuizen naar Amsterdam. De reistijd Apeldoorn – Amsterdam zou te ver zijn volgens de CAO en er werd mij een sociaal plan aangeboden. De mogelijkheid die ik kreeg heb ik goed overwogen voordat ik inging op het sociaal plan. Het zou na 12,5 jaar ook een kans zijn om iets anders te gaan doen. In de zoekperiode, waar ik vrijgesteld was van werk, kon ik goed nadenken wat ik in de toekomst wilde gaan doen. Heb altijd een liefde voor mens en dier gehad en wil daar mijn werk van maken.

Ben opgegroeid in Twello met mijn ouders en 2 zussen. We hebben altijd huisdieren gehad. Honden, katten, konijnen, een cavia en kippen. Deze dieren konden gelukkig in de tuin worden begraven. Omdat ik zelf onlangs mijn kat heb moeten inslapen heb ik gekozen haar te cremeren. Daarvoor moest ik naar Deventer om haar op te halen, op zich niet ver weg van Apeldoorn, maar je moet toch 25 km rijden om de as weer op te halen. Toen is ons idee ontstaan om dit in Apeldoorn te willen opzetten. In dit bedrijf kan ik mijn liefde voor mens en dier optimaal uiten. Ik weet wat het is om een geliefd huisdier te moeten missen, dus daarom wil ik er voor de nabestaande zijn en hen in een rustige huiselijke sfeer afscheid laten nemen van hun huisdier.